Måla en Dakini
 
Veronica Leo - konstnär, illustratör och barnboksförfattare - är mycket intresserad av den tibetanska kulturen och mytologin och har mycket kunskap inom detta område. Inför relikutställningarna i Stockholm och Helsingfors 2007 har gjorde hon ett antal illustrationer med buddhistiska motiv som barnen fick färglägga i samband med utställningarna. Här är tre av teckningarna som Veronica har gjort.
 
 
DAKINI
Det här är en Dakini. Hon är en himmelsfé som dansar på moln och dakini-2kallas därför också molndanserska. Att möta en sådan himmelsfé är lyckosamt för deras jobb är att hålla koll på mänskorna och hjälpa dem ur deras svårigheter. Den här Dakinin spelar flöjt och hon är klädd i sidenkjol och sidenschal och har randiga strumpor. Försök hitta på olika färger på ränderna, strumporna skall vara riktigt granna. Halskedjan, armbanden och örhängena är av guld och hon har blommor i håret. Hennes hud kan ha precis vilken färg som helst, Dakinir är sådana!
 
 
 
  
MAKARAKROKODIL
Det här är inte en felstavad korv utan ett litet snällt tibetanskt makarakrokodil-xmonsterdjur. Den har en krokodil till mamma och en snigel till pappa och kallas Makarakrokodil. Hans kropp ar hård som en snäcka och med den far han omkring som om han körde en racerbåt. Det påstås att han också har en drake och en orm i släkten, kanske är det därför han ser så underlig ut. Man har tur om man får syn på en Makara för det är ganska sällsynt att sådana farliga och konstiga djur träffas och bildar familj. Det lär oss att vi inte ska ha fördomar mot dem som ser lite annorlunda ut, vi ska alla respektera varandra och vara vänner! Försök måla den riktigt vackert.
 
 
DE FYRA VÄNNERNA
Buddha brukade berätta om de har fyra djuren för att förklara på de fyra vannerna-xvilket sätt man skall vara sams och samarbeta. De här djuren hjälpte alla varandra, fasanen som kunde flyga höll vakt mot alla faror, haren som hade mjuka tassar klappade säkert dem som behövde tröstas, apan som klättrar så bra kunde plocka frukt åt alla som ville ha och elefanten som var stor och stark lät de andra djuren rida på sin rygg. Elefanten, apan, haren och fasanen är ett exempel för alla andra djur i skogen. Ännu idag ser man deras bild i tempel och kloster for att påminnas om att man bör hjälpas åt här i livet. Elefanten brukar vara grå men det är inte förbjudet att ge den en gladare färg!